Helios Film- og Kulturhus i Faaborg
Faaborg
2012 - 2016

Et hjem til Faa­borgs kul­tur­liv

Filmhuset udvides med kulturhus

Med lokal opbakning og års forberedelse, udbød Faaborg-Midtfyn Kommune i 2012 en ambitiøs projektkonkurrence for om-  og udbygningen af den lokale biograf til kulturhuset Helios. Vandkunsten vandt konkurrencen med et projekt, der udvendigt kobler bygningen til byen og inde i huset giver mulighed at afvikle forskellige aktiviteter samtidig

En serie at forskellige små offentlige rum og passager forankrer huset i byen og fejrer byens kulturhus. Forløbet kulminerer i en let hævet forplads ved Banegårdspladsen.

Projektet opført i massivtræ. Det er færdiggjort i godt samarbejde med C&W-arkitekter og ingeniørfirmaet Henry Jensen. Vores polykarbonatfacade har vakt furore i Faaborg, men Emil Saltos smukke lysinstallationer bag plastikken, må få alles hjerter til at smelte. Det er ren magi. Tillykke til Faaborg!

Emil Salto lyser op

Find en ikke alt for kold aften og følg, hvordan lyset på facaden skifter afhængigt af vejret, og af hvad der sker i bygningen. Statens Kunstfond har givet 1.5 mio. til biografforeningen til kunstværket på facaden

Kulturhus foret med træ

Huset er en L-formet tilbygning der smyger sig om den eksisterende store sal og erstatter den gamle foyer med en ny og større, samt flere fleksible rum.

Bag klimaskærmen i polykarbonat og glas anes konstruktionen af massivtræ

Facaden er som et prisme i forandring

Emil Saltos kunstværk er integreret i facaden og består af et geometrisk system af special-fremstillede lamper. På baggrund af impulser fra husets indre og ydre skaber de abstrakte forløb og kompositioner af lys, der indfarver bygningen i en afdæmpet glødende prisme i konstant forandring.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Helios Film- og Kulturhus i Faaborg

Kategori:Kultur & institutioner

Bygherre: Faaborg–Midtfyn Kommune

Beliggenhed: Faaborg

Bruttoareal: 900

År: 2012 - 2016

Status: Opført

Anlægssum: 11 mio. kr.

Opgaven

Program: Kultur & institutioner

Aktivitet: Tilbygning, energirenovering/ombygning

Opgavetype: 1. præmie i konkurrrence

Byggesystem: Bærende trækonstruktion med lette præfabrikerede træelementfacader. Translucent facade af polykarbonat

Kontakt: Søren Nielsen, sn@vandkunst.dk

Projektgruppe: Kim Dalgaard, Jan Albrechtsen, Pernille Schyum Poulsen

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten med C&W Arkitekter (projektering)

Landskab: Vandkunsten

Ingeniør: Henry Jensen A/S

Konsulent: Kunstner Emil Salto (støtte af Statens Kunstfond)