Kulturhus Risbjerggaard
Hvidovre
2018 - 2022

By­ens hus uden bag­si­de

Kulturhuset binder Hvidovres bymidte sammen

Hvidovre gennemfører i disse år en større transformation af bymidten, der rummer rådhuset og den historiske kulturinstitution Risbjerggård. Vandkunsten vandt i 2018 en arkitektkonkurrence, der skulle skyde virkeliggørelsen af den store helhedsplan, også tegnet af Vandkunsten, i gang. Konkurrencen om et nyt kulturhus og teater blev vundet af Vandkunsten, WSP Danmark og AIX Arkitekter AB (konsulent).

Med sin placering i bymidten, har Kulturhuset til formål at samle, styrke og intensivere de kvaliteter, som Hvidovre allerede har – foreningslivet og de kommunale kulturtilbud – at skabe grobund for mere byliv. Ambitionen har været, at der skabes synergi med de øvrige offentlige institutioner: Biblioteket, Medborgersalen, Rådhuset på tværs af Hvidovrevej, og at udearealer skaber inviterende koblinger mellem bygningerne.

Hus uden bagside

"Det er en bærende præmis i forslaget, at kulturhuset åbner sig mod borgerne og byen på forskellig måde og mod alle verdenshjørner. Vores forslag er opdelt i mindre enheder for at passe ind i sammenhængen uden at dominere – et anlæg uden bagsider i en skala, der er tilpasset både rådhus og villaområde"
Flemming Ibsen, Arkitekt MAA og tidligere partner hos Vandkunsten

Organiseret i fem volumner

Kulturgårdens 2700 kvadratmeter er organiseret i fem separate volumener; fire nybyggede og den historiske Risbjerggård, der er ombygget til nutidige formål.

Orangeriet er husets hjerte

De fem enheder er knyttet sammen af Orangeriet, der rummer husets hovedindgang og bliver det daglige omdrejningspunkt.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Kulturhus Risbjerggaard

Kategori:Kultur & institutioner, Renovering, Træ

Bygherre: Hvidovre Kommune

Beliggenhed: Hvidovre

Bruttoareal: 2.700

År: 2018 - 2022

Status: Opført

Anlægssum: DKK 70 mio

Opgaven

Program: Kulturhus og teater

Aktivitet: Totalrådgivning, nybyggeri og renovering

Opgavetype: 1. præmie i arkitektkonkurrence

Kontakt: Hildur Hansen, hh@vandkunst.dk

Projektgruppe: Michael Delin, Flemming Ibsen, Alexander Vedel Ottensten, Andrea Tryggvadóttir, Emma Rishøj Holm, Lars Rex Christensen, Martin Andersson, Andreas Skytte Hvid, Stine Christiansen, Chanette Ingemann Nielsen, Thomas Nybo Rasmussen, Sam Coolidge, Christian Stahlfest Holck Skov, Pi Dehli Kolbye, Marie Hildebrand Frederiksen, Hildur Hansen

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten

Landskab: Vandkunsten

Ingeniør: WSP Danmark og Gade & Mortensen Akustik

Entreprenør: Jakon A/S

Konsulent: AIX Arkitekter AB