Teglgården i Trælasten
Aarhus
2019 - 2023

Genanvendelse er nøgleordet

Opført efter Pension Danmarks boligkoncept Bofællesskaber (Virke)

Projektet indgår som en del af byudviklingen af Trælasten i Aarhus, der tidligere har huset trælasthandel og byggemarked.

Teglgården er opført efter Pension Danmarks boligkoncept Bofællesskaber og afspejler en alsidighed i sin komplekst sammensatte og gennemtænkte facon, udformet af Vandkunsten.

Boligerne består af en blanding af forskellige boligtyper; 50+ bofællesskab, familieboliger og ungdomsboliger.

Den overordnede arkitektur er fastlagt i forbindelse med en integreret designproces i slutningen af 2019.

Teglsten er skåret og genanvendt som hele partier

Genanvendelse er nøgleordet, og ca. 90 % af bygningselementerne fra de to trælaster, der tidligere lå på den 35.000 m2 store grund, genanvendes. Således vil bl.a. genbrugssten, skåret og genanvendt som hele partier, og vinduer udgøre omkring 5% af den samlede bygningsmasse, når alle projekter i Trælasten står færdig i 2029.

Eksisterende kontorbygning indgår i den nye bebyggelse

Projektet tager udgangspunkt i en delvis bevarelse af den eksisterende kontorbygning i tre etager på Daubjergvej 15, der indgår i den nye bebyggelse, som samtidig er blevet forhøjet med yderligere tre etager.

Varieret bebyggelse

Den samlede bebyggelse er udformet som en sluttet karréform med bygningskroppe af varierende højder, fra 4 til 6 etager. Bygningerne nedtrappes mod syd, for at formidle overgangen mellem den højere, bymæssige karakter mod nord, og den lavere, grønnere karakter mod syd. Det skaber samtidigt optimale lysforhold i gårdrummet.

Bebyggelsen er visuelt brudt ned i mindre enheder, og bygningskroppene varierer ved hjælp af frem- og tilbageryk af facadepartier og gavle, variation i tagform, materialeskift, variation i facadebeklædning samt højdeforskel i bygnings- og etagehøjder.

Genbrugte træspær fra de eksisterende haller i området, omkranser den fælles centrale plæne og de hævede bede, og bruges også som bænke i gårdrummet.

Øvrige materialer, der er blevet genbrugt fra det eksisterende byggeri, er vingetegl og udskårne felter af facademursten, der anvendes som ny facadebeklædning og indvendig gulvbelægning. Således bindes ude og inde sammen med udgangspunkt i stedets historie. Mod Åparken genbruges udskårne teglfelter i facaden, og som støttemure omkring de private terrasser i terræn.

I trappeopgange genbruges teglfelter som gulvbelægning.

Mod gården i stueetagen, og på hele gårdfacaden mod øst og delvist mod nord, samt på vægge i portgennemgange genbruges tagsten som facadebeklædning.

Fælles gårdrum i midten

Det hævede gårdrum domineres af en varieret beplantning af græsser, flerstammede træer og bunddække i hvælvede bede. Centralt omkranser hævede bede med bænke af genbrugte træspær fra de eksisterende haller i området, den fælles plæne. I samme kant er indarbejdet forskellige funktioner som cykelparkering, opholdszoner, legeplads. Fordelingsstien og den generelle belægning i gårdrummet består af en overfladebelægning af majsgule perlesten, der sammen med det ubehandlet stål skaber et veldefineret gårdrum af varme toner. Belægning af betonfliser markerer hovedadgangen og private terrasser markerer sig med mindre formater og mere taktile belægningsflader. I den nordlige del af gårdrummet skaber ramper tilgængelighed mellem inde og ude, hvor planter slynger sig op ad wire på altangangen.

Tagvandet samt størstedelen af regnvandet håndteres via åbne vandrender af ubehandlet stål, der ledes ud gennem portåbningerne.

Landskabet langs stueetagen i gårdrummet henvender sig primært til nærliggende bolig, hvor beplantning og espalier skærmer mellem det offentlige gårdrum og den private bolig.

Fællesarealer

Bebyggelsen sigter efter at integrere de forskellige boligtyper og skabe et fællesskab på tværs af boligerne, via semiprivate zoner og fælles adgangsområder, både ind mod gården og ud mod de offentlige gader. Til studieboligerne er der etableret et fællesrum med adgang fra gadeplan og gårdrum samt et fælles vaskerum. Det indre gårdrum er til beboernes fælles brug. I sydvestligt og sydøstligt hjørne er der etableret tagterrasse med drivhus, til brug for henholdsvis familieboligerne og studieboligerne.

Friarealer

Friareal på terræn i gårdrum og opholdsarealer udgør 2593 m2, friareal på altaner og tagterrasser udgør 266 m2. Det samlede friareal udgør således 2859 m2. Dette giver udendørs opholdsarealer på 21% af bebyggelsens etageareal.

Under gårdrum og bebyggelsen er der anlagt kælder til bil- og cykelparkering, teknik og depoter.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Teglgården i Trælasten

Kategori:Bofællesskaber, Boliger, Boliger for unge, Erhverv, Landskab, Renovering

Bygherre: Pension Danmark Ejendomme A/S

Beliggenhed: Aarhus

Bruttoareal: 13.830

Dato: 2019 - 2023

Status: Opført

Antal enheder: 244 ejer og lejeboliger fordelt på 147 studieboliger og 97 familieboliger samt 2 erhvervslejemål

Opgaven

Program: Bofællesskab og boliger

Konstruktionssystem: Facader og tag er fremstillet i lette facadeelementer i træ, der er færdigmonteret med vinduer.

Kontakt: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk

Kontaktgruppe:Thomas Kröll, Ole Skjelmose, Kirstine Fagerlund Hvidegaard, Asbjørn Severin Lütken, Jan Albrechtsen, Thomas Nybo Rasmussen, Emil Dyhr Serritslev, Line Tebering, Kristian Svejborg, Martin Hauge Grønkjær, Pi Dehli Kolbye, Rasmus Voss Nyborg, Rasmus Kragh Bjerregaard, Kim Dalgaard

Medarbejdere: Kristian Westh, Nick Dyhr, Olmo Ahlmann, Anna Maya Handberg, Stine Christiansen

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten

Landskab: Vandkunsten

Ingeniør: Artelia

Entreprenør: Nordstern A/S