Arenakvarteret
Ørestad
2011 - 2014

En men­ne­ske­lig ska­la i Øre­stad

Et kvarter med plads til kæmpeevents og hverdagsliv

Arenakvarteret er et nyt bykvarter i Ørestad, der giver plads til bl.a. Royal Arena, en ny skøjtehal, en folkeskole og andre offentlige institutioner. Det nye kvarter kommer til at rumme ca. 270.000 etagemeter byggeri.

By & Havn gennemførte i samarbejde med Realdania og Københavns Kommune et parallelopdrag i foråret 2011. Vandkunstens forslag blev udvalgt som det bedste, og danner nu grundlag for byudviklingen i Arenakvarteret. Vandkunsten står desuden bag landskabs- og anlægsprojektet i området.

Masterplanen peger på en ny grøn forbindelse til Kalvebod Fælled som strukturende element, hvortil de nye idrætsfaciliteter og institutioner knyttes. Disse bliver samtidig omdrejningsled for hvert sit mindre boligkvarter, der med en for Ørestad ny, tæt/lav – og menneskelig – skala forsøger at skabe intime, lokale by- og boligkvaliteter, og eksempelvis introducerer ’byrækkehuset’.

 

Ny mellemskala

I Arenakvarteret introduceres en ny skala – en slags mellemskala – en skala der kan være med til at iscenesætte en sammenhæng til Ørestad syd, forbinde til City og generere en visuel og bygningsmæssig karakteristik, der kan tilføje nye dimensioner og nye rumligheder til hele Ørestad, også kaldet 'slipset’.

By og byfælled mødes

Bydelen er opdelt i fem kvarterer, der har fået navn fra de tilstødende omgivelser – Skovkvarteret, Kanalkvarteret, Fælledkvarteret etc.

Ankomst til Royal Arena set fra Kanalpladsen

Kanalpladsen er den lokale plads og mødested, man møder fra Ørestad Boulevard. Her fra er der adgang til Royal Arena, en skøjtehal – og til byfælleden. Efter konkurrencen har Vandkunsten fået opgaven at designe byrum og plads og det er noget af det første, der er opført i kvarteret.

Byfælleden set ved den kommende skole

Byfælleden er en fortsættelse af Kalvebod Fælled, der kiler sig ind i Arenakvarteret. De samme plantearter findes derfor i byfælleden og består blandt andet af enggræs med vilde stauder og græsser. Vandkunsten har tegnet og udført dette landskabsprojekt.

Skovkvarteret

Den overordnede grønne struktur i bydelen består af ’byfælleden’, der som et grønt flodleje strækker sig fra Kalvebod Fælled mod vest til metrostationen mod øst. Et ’flodleje’ der introducerer fælledens biodiversitet i den nye bydel – kantet af bymæssige rumligheder og offentlige institutioner.

Strukturelt indføres et pixeleret netværk, der muliggør en ekstrem sammensat og varieret bystruktur. Her tilføjes en ny bebyggelsestypologi, der kan skabe en anden type byrum end de, der ellers findes i Ørestad – byrum der er tættere og er karakteristiske ved en stor variation i højde og drøjde og i højere grad inviterer til et mangfoldigt byliv.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Arenakvarteret

Kategori:Boliger, Kultur & institutioner, Planlægning

Bygherre: By & Havn

Beliggenhed: Ørestad

Bruttoareal: Etagemeter: 270.000

År: 2011 - 2014

Status: Udført

Opgaven

Program: Byudvikling

Aktivitet: Masterplan, lokalplan, anlægsprojekt, landskab

Opgavetype: 1. præmie i parallelopdrag

Kontakt: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk

Projektgruppe: Pernille Schyum Poulsen, Camilla Libonati, Christian Stahlfest Holck Skov, Thomas Nybo Rasmussen

Og: Kristian Seier

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten

Landskab: Vandkunsten

Ingeniør: Rambøll