Ørestad
2011 - 2014
En menneskelig skala i Ørestad
Et kvarter med plads til kæmpeevents og hverdagsliv
Boligkvarterer med tæt-lav byggeri ligger op ad skøjtehal, skole og Royal Arena. I Arenakvarteret introduceres en ny skala – en slags mellemskala – en skala der kan tilføje nye dimensioner og nye rumligheder til hele Ørestad.
By & Havn gennemførte i samarbejde med Realdania og Københavns Kommune et parallelopdrag i foråret 2011 om udformningen af et helt nyt bykvarter i Ørestad. Vandkunstens forslag blev udvalgt som det bedste, og har dannet grundlag for byudviklingen i Arenakvarteret.
Arenakvarteret er et nyt bykvarter i Ørestad, med ca 270.000 etagemeter byggeri med mindre boligkvarterer sammen med bl.a. Royal Arena, en ny skøjtehal, en folkeskole og andre offentlige institutioner.
Blandede funktioner og variation i skala
Masterplanen peger på en ny grøn forbindelse til Kalvebod Fælled som strukturende element, hvortil de nye idrætsfaciliteter og institutioner knyttes. Disse bliver samtidig omdrejningsled for hvert sit mindre boligkvarter, der med en for Ørestad ny, tæt/lav – og menneskelig - skala.
Ankomst til Royal Arena set fra Kanalpladsen
Kanalpladsen er den lokale plads og mødested, man møder fra Ørestad Boulevard. Her fra er der adgang til Royal Arena, en skøjtehal – og til byfælleden. Efter konkurrencen har Vandkunsten fået opgaven at designe byrum og plads og det er noget af det første, der er opført i kvarteret.
Byfælleden
Den overordnede grønne struktur i bydelen består af ’byfælleden’, der som et grønt flodleje strækker sig fra Kalvebod Fælled mod vest til metrostationen mod øst. Et ’flodleje’ der introducerer fælledens biodiversitet i den nye bydel – kantet af bymæssige rumligheder og offentlige institutioner.
Projektfakta
Bygningsdata
Projektnavn: Arenakvarteret
Kategori:Planlægning
Bygherre: By & Havn
Beliggenhed: Ørestad
Bruttoareal: Etagemeter: 270.000 m²
År: 2011 - 2014
Status: Udført
Opgaven
Program: Byudvikling
Aktivitet: Masterplan, lokalplan, projektforslag og myndighedsprojekt landskab
Opgavetype: 1. præmie i parallelopdrag
Kontakt: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk
Projektgruppe: Pernille Schyum Poulsen, Thomas Nybo Rasmussen, Camilla Libonati, Christian Stahlfest Holck Skov, Jan Albrechtsen
Og: Kristian Seier, Lærke Møldrup og Sirkku Singer
Rådgiverteam
Arkitekt: Vandkunsten
Landskab: Vandkunsten
Ingeniør: Rambøll