Rødovre
2010 - 2014
Attraktive billigboliger
Et alment byggeri med nye værdier
AlmenBolig+ er en ny type almene bebyggelser opført og administreret af KAB. Projektet udsprang af daværende overborgmester Ritt Bjerregaards løfte om 5.000 nye boliger til Københavns arbejdende familier med helt almindelige indkomster, men for hvem byen ganske enkelt var blevet for dyr.
Når man ønsker at balancere en lav husleje med nyopførte kvalitetsboliger, er der rent byggeteknisk kun én farbar vej: Modulært og præfabrikeret kassebyggeri. Så da KAB udskrev konkurrencen om 72 familiehuse på Danmarksgrunden i Rødovre, blev det vores fremmeste opgave at sætte arkitekturen i spil som driver for et spændende byggeri på trods af de svære betingelser. Danmarkshusene er almene bolig version 2.0, der nok er fattig på ekstravagante detaljer men rig på nytteværdi, bæredygtighed og attraktivt naboskab.
Almenbolig+ er en ny generation
I Danmark kan man traditionelt set eje eller leje sin bolig. Med ejerskab følger ansvar for vedligehold og en prioritering af driftsudgifter, noget som almene boligbeboere overlader til boligselskabet.
Formålet med almenbolig+ er at etablere en ny generation billige almene boliger. Huslejen i de nye boliger søges sænket som en kombination af nye måder at bygge, finansiere og drive almene boliger på. Vi vandt rammeaftale 3. Det gjorde vi blandt andet ved at indtænke produktion og drift og på den måde frigøre økonomi til en dyrere facade, der til gengæld er billig at vedligeholde.
Redefinerer den almene bolig
”AlmenBolig+ er en mindre revolution i Danmarks almene byggeri, som vi er glade og stolte over, at være blevet en del af. Ligesom vi med Tinggården viste nye veje, er vi igen med til at redefinere ideen om den almene bolig. Nu handler det i høj grad om bæredygtighed – både socialt og økonomisk – men præcis som før er målet stadigvæk at gøre det almene attraktivt fra et menneskeligt perspektiv gennem nærværende arkitektur.”
– Jan Albrechtsen, Arkitekt maa, partner
Udfordring nr. 1: Gør boligen billig
Den gennemsnitlige husleje i +bebyggelser er ca. 23% lavere end andre sammenlignelige almenboliger. Den besparelse hentes blandt andet ved energioptimering og ved at udskifte det traditionelle men også bekostelige håndværk med præfabrikation. Byggesystemet i boksmoduler er ikke kun billigere end konventionelt betonbyggeri – ressourceforbruget er ligeledes halveret og det er mere bæredygtig.
Udfordring nr. 2: Gør kassebyggeriet spændende
AlmenBolig+ er lig med modulbyggeri. Og vi forsøger sådan set ikke at gøre det ud for noget andet, men vi arbejder naturligvis med at bringe det bedste frem i hver bebyggelse. Vi har for eksempel tilpasset modulerne til Danmarksgrunden til grunden. Danmarksgrunden er karakteriseret ved den skrånende kileform med umiddelbare landskabelige relationer til Vestvolden og den nærliggende kanal. Begge naturskønne områder med store og tætte træbeplantninger. Boksmodulerne er også kileformede og de danner tilsammen et buet forløb med 72 boliger i fem rækker.
Energirigtigt og billigt
Danmarkshusene er opført efter energiklasse 2020. Størstedelen af energien i bebyggelsen kommer fra solceller og energiforbruget holdes på et minimum. Alle boliger har mekanisk ventilation, der genbruger varmen fra den luft, der lukkes ud af boligerne. Der er solcelleanlæg på taget, der leverer strøm til hele bebyggelsen. Det betyder, at boligerne, der også opvarmes med el-varme, har meget billig strømforsyning. A conto udgifterne til el udgør 450 kr. om måneden pr. bolig – det dækker både det almindelige strømforbrug og opvarmning af boligen.
Skifer og træ
Facaden er udført med en skiferbeklædning, der har lang levetid uden vedligeholdelse. Stuetagen er beklædt med listebeklædning i cedertræ – et materiale som kræver begrænset vedligeholdelse.
Beboerne mødes, når hækken skal klippes
Til trods for fraværet af fællesfaciliteter i Danmarkshusene er den sociale bæredygtighed stadig høj blandt beboerne. De mødes nemlig, når sneen skal ryddes eller hækken er blevet for lang. En del af prisen for den lave husleje er nemlig, at lejerne selv finder sammen og står for en stor del af den vedligeholdelse, der normalt klares af udlejer.
Bæredygtigt i det lange løb
Selvom økonomiske parametre har vejet tungest i udformningen af Danmarkshusene, performer husene også stærkt på sociale og miljømæssige bæredygtighedsparametre. Driftsbudgettet holdes blandt andet nede fordi der er afsat penge til at vælge robuste og langtidsholdbare materialer. Den nye organisering i AlmenBolig+ har medført at beboerne passer godt på byggeriet ligesom der er meget lille fraflytning. Begge dele giver besparelser på vedligeholdelseskontoen.
Flere billeder fra projektet
Et stort tagudhæng på øverste etage beskytter facaden og giver bebyggelsen karakter. På taget siden monteret over 1000 m2 solceller, der sparer beboerne for 500.000kr årligt.
Projektfakta
Bygningsdata
Projektnavn: AlmenBolig+ på Danmarksgrunden
Kategori:Boliger, Træ
Bygherre: Boligselskabet AKB, ved KAB
Beliggenhed: Rødovre
Bruttoareal: 8370 m²
Dato: 2010 - 2014
Status: Afleveret
Antal enheder: 72
Anlægssum: 108 mio kr
Opgaven
Program: Boliger
Aktivitet: Arkitektrådgivning
Opgavetype: Vundet totalentreprise
Konstruktionssystem: Boksmoduler
Kontakt: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk
Kontaktgruppe:Gilles Charrier, Thomas Nybo Rasmussen, Jan Albrechtsen
Rådgiverteam
Arkitekt: Vandkunsten
Landskab: Vandkunsten
Ingeniør: Dansk Energimanagement og Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, Sloth Møller A/S
Entreprenør: GVL Entreprise og BM Tag