Balancen senior coliving
Ry
2018 - 2021

An every­day com­mu­nity

More people can live together

Balancen (the Balance) is a coliving estate in Ry. Surrounded by nature and yet close to the city of Aarhus the project invites residents to engage in the co-living community

Senior coliving is for aged 50+ without children living at home – entailing a stage of life with a newly gained freedom to spend ones time differently and engage in new relations.

33 units are placed like a small village, each home has individual acces while community facilities can be seen from all homes.

All units are built in wood and to be certified for the sustainable DGNB GOLD.

Value program is the foundation for the project

The value program for the co-living estate has 4 priorities: Nature, Health, Climate, and Ressources. The architectural realization of the values have been designed to embrace the valies in a sensed, aesthetic and social asset for the residents. The residents will define in future processes how to outlive the value proposition.

Community facilities marked in pink

Bottom is Stage I and top is stage II

Community house expresses sustainable goal

Bygaden forbinder de fælles funktioner

Residents have decided that the sustainable profile of the estate should be ‘sensed’- the reused facade on the community house is a good example of how to express the values.

Seen from above

Project facts

Facts

Project name: Balancen senior coliving

Category:Co-Housing, Housing, Træ

Client: Pensiondanmark and Realdania (value program)

Location: Ry

Date: 2018 - 2021

Status: Near completion (stage I)

Number of units: 33

Project

Program: Coliving

Activity: New construction

Job type: Assignment

Construction system: Wood-based prefabricated elements

Contact: Pernille Schyum Poulsen, psp@vandkunst.dk

Project group: Emil Bruun Meyer, Emma Hansson, Jan Albrechtsen, Pernille Schyum Poulsen, Thomas von der Maase, Eleonora Fassina, Jan Schipull Kauschen, Liv Ridder Storgaard

Team

Architect: Vandkunsten Architects

Landscape: Vandkunsten Architects

Engineer: Viggo Møller

Contractor: LPH

Consultant: Andel (Value program), photos by Anja Østermark