København
2014 - 2015
Transformation af den gamle funkisbygning
Billige boliger i den gamle funkisbygning
Den tidligere konstabelskole fra 1939 på Margretheholm er en af Danmarks tidlige funkisbygninger – opført med søjler og bjælker af jernbeton, som man kaldte det dengang. Røde mursten fyldte betonrammerne ud indvendigt og udgjorde facaden.
Med et relativt lille budget fik vi i 2014 til opgave at indrette billige ungdomsboliger i den gamle Konstabelskole. Bygningen er placeret midt i det nye bykvarter på Margretheholm, som vi også har planlagt. Bygningen er bevaringsværdig men stod i årevis forladt og i teknisk dårlig stand.
Hos Vandkunsten mener vi, at renoveringskunst bidrager væsentligt til bæredygtigt byggeri og forædler de kulturelle ressourcer i vores byggekultur – ved omhyggeligt at bevare og omdanne robuste og smukke bygninger, spares ressourcer og energi i livscyklusregnskabet.
Da Konstabelskolen er en af de eneste oprindelige bygninger på Margretheholm, var det vigtigt for os at få bevaret så meget som muligt af den oprindelige bygnings materialitet. Derfor er ydervæggene inde i lejlighederne helt rå og bygningen er isoleret udvendigt. For samtidigt at understrege den gamle murstensfacade, har vi friholdt udvalgte områder af den oprindelige facade. I den efterisolerede facade har vi sat overstørrelse vinduer i. På den måde forbliver den oprindelige teglmur omkring vinduesåbningerne synlig og boligerne får maksimalt dagslys, når muren her ikke er alt for tyk.
Historien i farver og materialer
Vores renoveringsstrategi indebar en klar markering af nyt og eksisterende, hvorfor de meget graffitihærgede indvendige overflader skulle bevares i langt højere grad end det blev muligt. Vi er dog meget tilfredse med kontrasten og synligheden mellem gammelt og nyt.
Bygningen nyindrettedes fuldstændigt til ungdomsboliger mens bygningens militære historie afspejles i farvevalget. Farver i mosaikken på søjlerne er anvendt på de nye gulve støbt i det industrielle materiale PUR.
Ny overfrakke til Funkisbygningen
Bygningen er efterisoleret udvendigt, hvor der skulle etableres boliger. Det oprindelige murværk er eksponeret ved opgangsområder. Her er der isoleret indvendigt. Efterisoleringen bidrager således til det æstetiske udtryk og aflæsningen af bygningens disponering og historie.
Historisk bygning i nyt bykvarter
For Margretheholm, hvor tegnestuen har bygget en masse nye boliger, er det en stor kvalitet at der står en historisk bygning, der vidner om områdets militære fortid. Projektet viser på sin vis en klassisk Vandkunsten-tilgang – vi forelsker os konstant i det eksisterende, det levede og slidte, og vægter minimale indgreb og materialer der skaber rammer om gode boliger og samtidig fortæller historien om stedet og om bygningen.
Vinduerne i kæmpestørrelse
Lejlighederne får maksimalt dagslys, når murtykkelsen er lille omkring vindueshullerne. Der er udsyn og samtidig kig igennem den gamle bygnings lag. Vi har etableret store nicher og karnapper i muren og sat nye vinduer i overstørrelse hvorved den oprindelige teglmur forbliver synlig.
Spor af historien
Der er stor kontrast mellem nye og oprindelige materialer på Konstabelskolen.
Projektfakta
Bygningsdata
Projektnavn: Boliger i Konstabelskolen
Kategori:Boliger, Boliger for unge, Renovering
Bygherre: PKA
Beliggenhed: København
Bruttoareal: 3.400 m²
Dato: 2014 - 2015
Status: Udført
Antal enheder: 84 lejligheder
Anlægssum: 38 mio kr
Opgaven
Program: Ungdomsboliger
Aktivitet: Energirenovering, transformation
Opgavetype: Opdrag
Konstruktionssystem: Eksisterende søjle-/bjælkesystem i beton med teglfacader, efterisoleret og pudset.
Kontakt: Søren Nielsen, sn@vandkunst.dk
Kontaktgruppe:Kristian Westh, Thomas Nybo Rasmussen, Julie Gjettermann Bergelin, Søren Nielsen, Andreas Skytte Hvid
Rådgiverteam
Arkitekt: Vandkunsten
Ingeniør: Erik Pedersen A/S
Entreprenør: Sjælsø Margretheholm A/S (Totalentreprise)
Konsulent: Christoffer Pilgaard (Ekstern konsulent under skitseprojekt)