Hal7 Makers' Corner
Musicon
2016 - 2017

Cir­ku­lært og byg­get til byg­ge­re

90 procent genbrug

Genbrugte skibscontainere huser nu kreative ildsjæle og mere stille mødesteder i Makers Corner i Roskildes bæredygtige bydel Musicon. Tre brugergrupper deler de nye faciliteter – et lokal maker-miljø, en unge-makergrupper, og et værested for psykisk sårbare beboere i alle aldre.

Tilbage i 2016 modtog Roskilde kommune en donation fra Den A. P. Møllerske Støttefond. Eftersom containere allerede var i fuld brug for Orange Makers på deres tidligere lokation, ledte bygherren efter arkitekter med erfaring i at omdanne gamle shippingcontainere til arkitektur. Vandkunsten fik til opgave at omdanne den gamle Hal7 til brugernes behov.

Intens brugerinvolvering, og i tæt samarbejde med entreprenøren, stod Hal7 færdig i 2017. Udefra ligner bygningen stadig en gammel industrihal, der står bevaret i omdannelsen fra betonfabrik til den nye kreative bydel Musicon. Inde i det 900 kvm store Makers Corner, møder man 29 genbrugte containere, og fire forskellige klimazoner.

Genbrug og design for cirkularitet er implementeret i et radikalt omfang .Ud over de 29 omdannede containere, er hele den bærende bygningskonstruktion og betongulvet bevaret. Desuden er anvendt brugte vinduer og døre og gulvet fra et gammelt sportsgulv. Det betyder, at mindst 90 % af byggeriet udgøres af genbrugssmaterialer.

Alle detaljer udført for adskillelse – det giver den praktiske fordel for brugerne af stedet, at de kan ændre indretning når deres behov ændrer sig.

Radical reuse

”Den eneste måde at gennemføre dette ambitiøse projekt har været virkelig at stole på hinanden.
Op til byggefasen, lavede vi principtegninger af projektet. Først når entreprenøren fandt nogle brugbare genbrugsmaterialer, lavede vi de endelige tegninger og sammen løste vi de tekniske detaljer. ”
- Salma Zavari,
Sagsarkitekt Vandkunsten

Containere holder varmeregningen nede

29 nyindrettede containere som udgør den varmeste komfortzone i Hal7. De udtjente shippingcontainere er isolerede, ventilerede og udstyrede med centralvarme. Nogle står selv, andre er bygget sammen for at opnå større rum.

Fire komfortzoner

Varmeregningen og byggeudgifterne er holdt helt lave ved at indføre fire forskellige komfortzoner. Fra det helt uisolerede områder, hvor værksteder eller spil giver varmen, til et område med en raketovn, vinterhave, og isolerede containere, der holde 21 graders komforttemperatur

Orangeri med passiv solvarme

Store vinduespartier sørger for at solen kan opvarme det hyggelige caféområde

Raketovnen er en social varmekilde

Sammen med brugerne, udviklede Vandkunsten en oversigt over støj- og aktivitetsniveau. Herefter kunne planen gå op. En raketovn er en særlig lavteknologisk varmekilde, hvor man kan sidde og varme sig på selve skorstenen.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Hal7 Makers' Corner

Kategori:Forskning & udvikling, Kultur & institutioner

Bygherre: Roskilde Kommune

Beliggenhed: Musicon

Bruttoareal: 900

År: 2016 - 2017

Status: Afsluttet

Anlægssum: DKK 6 mio

Opgaven

Program: Mødesteder og værksteder

Aktivitet: Transformation/nybyggeri i eksisterende hal

Opgavetype: Opdrag

Byggesystem: Genbrugte byggematerialer og shipping containere

Kontakt: Søren Nielsen, sn@vandkunst.dk

Projektgruppe: Salma Zavari, Søren Nielsen

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten Architects

Entreprenør: Egen Vinding & Datter