Nasjonalmuseet forvalter diplomet for Kultur- og likestillingsdepartementet og museet udnævner juryen i samarbejde med Norske arkitekters landsforbund.

Diplomet blev oprettet i henhold til forretningsmanden og legatstifteren Anton Christian Houen’s testamente (1823-1894) i 1893. Den første pris blev uddelt i 1904.

– ”Det er tre usedvanlig sterke prisvinnere i år. Hver for seg er prosjektene forbilledlige som identitetsskapende arkitektur av meget høy kvalitet. Selv om de innbyrdes er ulike i type og størrelse, har de alle en ekstra, historiefortellende dimensjon ved seg, som kjennetegner virkelig god arkitektur”, siger juryleder Kristin Jarmund.

“Vi er vældig beæret over at modtage prisen for projektet, der er opkaldt efter tegnestuen, og som vi har arbejdet på i over 12 år. Det var aldrig lykkedes uden alle de gode samarbejdspartnere, vi har været beriget med – Grindaker, Felix Arkitekter. Og ikke mindst tak til Hav Eiendom, som i parallelkonkurrencen troede på vores “skærgårdsprojekt”, og på at vi her sammen skulle udvikle et helt særligt boligprojekt, der formidler overgangen fra tæt by til Oslos storslåede skærgård. Et kæmpe tak til vores ambitiøse og dygtige bygherre, som førte projektet ud i livet: OSU – Oslo S Utvikling”, siger partnerne fra Vandkunsten Elena Astrid Rojas og Emma Hansson.

Projekt: Vannkunsten, Oslo
Bygherre: OSU – Oslo S Utvikling AS
Landskab: Grindaker

I 2012 vandt Tegnestuen Vandkunsten den indbudte konkurrence om to af kvartalerne nær Operaen i Bispevika i Oslo, som i dag står, færdigbygget og har fået firmaets navn: Vannkunsten.

Vannkunsten repræsenterer, med en udbygning på 35 000 m2 fordelt på 9 bygninger og i omegnen af 200 lejligheder, en ny tilgang til boligudvikling på Oslo centrums havnefront. Kvartalsdannelserne, som var forudsat i Fjordbyplanen, er erstattet af en ”urban skærgård”, hvor kompakte bygninger med små fodaftryk og i varierende størrelser og højder er vendt og drejet, så der hele tiden opstår nye rumligheder og sigtelinjer mellem bygningerne.