Ved Amagerbanen 39
Copenhagen
2019 - 2020

Char­ac­ter and vari­a­tion

After completing the master plan and local planning process, Vandkunsten was asked to design projects in the plan for housing developer Gefion. This project features housing and retail.

The two building of this phase of the development is surrounded by a luscious and green courtyard and a lively streetscape. Retail is the function of the ground floor facing Amager Strandvej.

The concrete building has sandwich panels with concrete and faced with masonry. This heavy element façade system could easily result in a clumsy expression. Luckily the construction system allowed us to take advantage of qualities of brick made possible by the construction technique at a factory. As a consequence we introduce new patterns and recesses that hide the sad joints and add texture to the façade.

Two variations of masonry and sandwich panel construction

The masonry faced sandwich panels are built on a casting table in the factory. This allows us to play with the bond of the brick and establish patterns that would not be technically possible using traditional techniques.

The housing project is located in the southern part of the master plan

The master plan collects and interprets part of the original Amager character. As something new, the plan strengthens the connection from the city to the sea. This is possible at this particular stretch before the Metro is elevated as a highline cutting off the rest of Amager from the Eastern shoreline.

A lighter look with three facade materials

The roof and the ground floor each has its own material which helps bringing down the scale of the buildings facing the courtyard.

Project facts

Facts

Project name: Ved Amagerbanen 39

Category:Commercial, Housing, Planning

Client: Gefion

Location: Copenhagen

Date: 2019 - 2020

Status: Under construction

Project

Program: Housing and commercial

Activity: New construction

Job type: Commission

Construction system: Concrete elements with wood and brick facades.

Contact: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk

Project group: Kristian Westh, Andrea Tryggvadóttir, Rasmus Kragh Bjerregaard, Anders Paw Jensen, Nick Dyhr, Jan Albrechtsen

Team

Architect: Vandkunsten Architects

Landscape: Vandkunsten Architects

Engineer: Oluf Jørgensen AS

Contractor: Glindorf & Partner