Boliger i Viken
Viken Sverige
2000 - 2001

Tæt-lav på svensk

At turde lade det banale blomstre

Ud til Kattegat, lidt nord for Helsingborg, ligger idylliske Viken. Et gammelt fiskerleje, ikke ulig Skovshoved eller Dragør, hvor den lokale stolthed er stor, og besøgende kommer langvejs fra for at opleve den helt særlige landsbyidyl. Her, på en gammel skolegrund midt i byen, fik Vandkunsten til opgave at tegne et moderne men værdigt nabobyggeri til de traditionelle omgivelser.

Omkring årtusindskiftet havde Vandkunsten primært arbejdet med tæt-lav arkitektur i det almene boligbyggeri. Men i Viken fik vi mulighed for at overføre grundprincipperne til et privat byggeprojekt på foranledning af den ambitiøse bygherre HSB Västra Skåne.

Bebyggelsen består af 58 boliger. Traditionelle næsten banale hustyper, der i virkeligheden kunne ligge alle steder. Men lige netop her, midt i al idyllen, kommer de til deres ret i et ensartet og sammenvævet udtryk. Tætheden opfordrer til interaktion og til møder i de smalle passager og stræder. Klassiske Vandkunsten-dogmer men sådan set også dyder man har praktiseret i fiskerlejet siden 1600-tallet.

”Viken er et godt eksempel på, hvordan vi som tegnestue bruger rigtig meget energi på at strikke vores arkitektur ind i det bestående. Ikke forstået på den måde, at arkitekturen skal være anonym, men når vi tager hensyn til omgivelserne og vi refererer til de gode sider, forstærker vi også helheden.”

– Flemming Ibsen, Architect MAA, partner

Landsbyskala

58 boliger fordelt på den gamle skolegrund i Viken. Dispositionen er stærkt inspireret af det gamle fiskerlejes bosætningsmønster med smøger, stræder og smalle passager.

Tæt-lav-bebyggelse på svensk

Byggeriet består af to boligtyper: Et længehus i to etager og et dobbelthus i halvanden etage. De dobbelthøje rum, de mørke facader og de skarpe, lyse zinktage er bebyggelsens særkende.

Roligt modspil til alle originalerne

De sorte plankeværker starter i terræn, omkranser de små private haver og væver sig helt ind i bygningen. På samme måde forsøger hele bebyggelsens enkle, sorte ydre at integrere sig og larme mindst muligt i et allerede broget og karakterfuldt område.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Boliger i Viken

Kategori:Boliger

Bygherre: HSB Nordvästra Skåne

Beliggenhed: Viken Sverige

År: 2000 - 2001

Opgaven

Program: Boliger

Kontakt: Flemming Ibsen, fi@vandkunst.dk

Projektgruppe: Thomas Nybo Rasmussen