Grønne Eng Bofællesskab
Ørestad, København
2021 - 2023

Fæl­les­skab i byen

Rammer til et bæredygtigt bofællesskab

I Ørestad Syd i København er der etableret et nyt bofællesskab med økologisk fællesspisning. Bofællesskabet består af 41 andelsboliger og 34 ejerlejligheder, i alt 75 boliger i varierende størrelser og med forskellige fleksible planløsninger. Bebyggelsen er opført i 2-6 etager, med en blanding af rækkehuse og etageboligbyggeri tilknyttet et fælleshus på i alt ca. 1.000 m2. Fællesfaciliteterne indeholder gæsteværelser, teenagegang, øvelokale, fællesvaskeri med regnvandsgenanvendelse, tagdrivhus, kontorfællesskab, cykelværksted og motionsrum.

Materialer

Konstruktionen er beton og tegl, og der er lagt vægt på, at den er designet til at kunne skilles ad igen, således at materialerne kan genanvendes. Bebyggelsen er opført i materialer, der enten er certificeret som Svanemærket, EcoLabel eller Blomsten. Derudover er der fokus på ressourcesparefunktioner i byggeriet, både i forhold til varme, strøm og vand. Byggeriet certificeres til DGNB Guld.

Gårdrum

I gårdrummet er der etableret naturlegeplads. Herudover er gårdrummet klargjort med muld, så bofællesskabets beboere selv kan etablere nyttehaver, frugttræer og lignende. Designet af gårdrum er planlagt i samarbejde med en arbejdsgruppe nedsat af beboerne. Arbejdsgruppen har således fået stor indflydelse på design og funktioner, og har været med til at beslutte hvorvidt der skal installeres udekøkken, legeplads, tørrestativer, drivhuse, højbede m.v. Den nødvendige indretning af gårdrummet, der skal til for at overholde myndighedskrav til gårdrummet, f.eks. adgangsveje, affaldshåndtering mv., er udført af entreprenøren. Øvrige arbejder udføres af bofællesskabet selv efter aflevering af byggeriet.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Grønne Eng Bofællesskab

Kategori:Bofællesskaber, Boliger

Bygherre: EcoVillage ApS, Fb Gruppen A/S og FB Grønne Eng ApS

Beliggenhed: Ørestad, København

Bruttoareal: Bolig 7.436 m2 heraf fælleshus 1.053 m2 og 493 m2 kælder

År: 2021 - 2023

Status: Opført

Antal enheder: 75 boliger (41 andelsboliger + 34 ejerboliger), fælleshus

Opgaven

Program: Bofællesskab med ejer- og andelsboliger

Aktivitet: Nybyggeri

Opgavetype: Privat opdrag

Kontakt: Rikke Møller Andersen, rma@vandkunst.dk

Projektgruppe: Rikke Møller Andersen, Thomas Nybo Rasmussen, Kristian Svejborg, Eleonora Fassina, Anders Paw Bregnballe, Nick Dyhr, Marie-Gesine Kauschen, Nel Jan Schipull

Rådgiverteam

Arkitekt: Tegnestuen Vandkunsten

Landskab: Tegnestuen Vandkunsten

Ingeniør: Akademiingeniør Svend Poulsen

Entreprenør: HLH Entreprise