Hvor småt kan vi bo uden at miste livskvalitet? Hvordan kan arkitekturen påvirke os til at bo mere bæredygtigt? Tegnestuen Vandkunsten har arbejdet med disse spørgsmål siden 1970. Og her fem årtier senere er det budskab mere aktuelt end nogensinde.

Udstillingen udfordrer vanetænkningen i en sanselig og kropslig oplevelse, der viser, hvordan vi kan bo bedre bæredygtigt. Den giver gæsten en oplevelse af, at man selv kan gøre noget for at skabe en mere bæredygtig fremtid, og at det nytter at gøre noget. Som besøgende får man konkrete forslag til, hvad man selv kan gøre derhjemme, f.eks. for at skabe bedre vilkår for biodiversiteten i ens nærområde.

”Arkitekter har i hele den modernistiske periode dyrket abstraktion, coolness og ikoneffekter. Ofte i modstrid med kroppens behov for sanselige oplevelser og formgivning, der er aflæselig og meningsgivende for brugerne. Vi vil gerne give hygge og velvære en større plads i moderne arkitektur og byplanlægning. Med kompakt boligarkitektur i klimavenlige materialer vil vi inspirere til en mindre grådig og mere nænsom bygningskultur,” siger partner i Vandkunsten Søren Nielsen.

Stærke fællesskaber er lig med livskvalitet

I 2020 kunne Vandkunsten fejre sit 50års jubilæum. Siden 1970’erne har tegnestuen troet på, at den bedste arkitektur tegnes og bygges i fællesskab. I en række projekter – fra store byplaner til små basis boliger – har Vandkunsten allerede vist, hvordan det minimale hjem blandt andet kan styrke naboskabet, og at fælles ressourcer kan redefinere betydningen af luksus og skabe kvalitet for mennesker. I udstillingen vises nedslag af relevante byggerier og projekter fra tegnestuens hånd gennem 50 år, der har dét til fælles, at de vil skabe rammer, der danner fællesskaber blandt beboerne.

Som noget nyt kan man i den rekuraterede udstilling udforske et af Vandkunstens nyeste projekter; Fællesbyg Køge Kyst. Et fremragende eksempel på en anderledes tilgang til det at bygge, hvor beboerne selv danner et byggeselskab. For hvad betyder det egentligt for glæden ved at bo i sin bolig, når de kommende beboere tager ansvar for deres egen byudvikling, boligerne er tilpasset den enkelte, og fællesskabet er i fokus?

”Hvis alle mennesker i verden skulle bo, som vi gør i Danmark med 50-60 m2 per person med spritnye materialer og inventar, så ville det kræve ressourcer fra 17 jordkloder. Men vi har kun én. Der er derfor et behov for at ændre i vores opfattelse af, hvad den gode bolig er – og det giver Vandkunsten deres bud på i udstillingen. Vi tager bl.a. fat i et af de mest private rum boligen, som er et perfekt sted at starte, hvis vi vil gøre en forskel for os selv, vores familie og for klimaet., ” fortæller kurator Sara Hatla Krogsgaard.

Udstillingen er skabt i samarbejde mellem Vandkunsten, Dansk Arkitektur Center og Utzon Center og med bidrag fra Bo Bedre. Udstillingen er støttet af Den filantropiske forening Realdania.

Kontakt Michelle Lange/Laura Bank Wedderkind