Ved Glyptoteket
København
2012 - 2014

Dag­in­sti­tu­tion med stort hjer­te

Et arkitektonisk ildsjæleprojekt

På et hjørne langs én af byens mest befærdede gader, midt blandt ikoniske naboer som Glyptoteket og Tivoli, ønskede Københavns Kommune at opføre en børnehave. Til trods for grundens beskedne størrelse var kravene til den nye bygning særdeles ambitiøse, foranlediget af en visionær ledelse med store pædagogiske målsætninger. Med andre ord, et projekt med masser af arkitektoniske benspænd.

Vandkunsten vandt konkurrencen og løste opgaven med et byggeri, der skaber en udflytterbørnehave midt i byen. Et sted der giver børn plads til at lære at dyrke jorden og høste deres egne afgrøder i husets grønne indre, mens de ydre rammer står stramt og med tydelige slægtskaber til omgivelserne.

Projektet modtog i 2014 præmie af Københavns Kommune for ‘godt og smukt byggeri’.

"Vi er dødtrætte af pangfarver i daginstitutioner! Børn har en langt friere fantasi end os voksne, så hvorfor tror vi stadigvæk, at de skal hjælpes på vej med højrøde døre og gule vægge? Vi vil langt hellere give dem et blankt lærred og muligheden for at skabe deres egen farverige verden. Og den var Københavns Kommune heldigvis med på.
Projektet blev i det hele taget båret frem af børnehavelederens fantastiske visioner, som dannede grundlag for et rigtig interessant samarbejde."

– Jan Albrechtsen, Partner Vandkunsten

Hård udenpå og blød indeni

Mod gaden signalerer det nye bygningsanlæg et tydeligt og klassisk slægtskab med den markante arkitektur i området: Politigården, Tivoli og bygningsanlægget ved Glyptoteket. Men bag det tilknappede ydre åbner børnenes hus sig mod himlen og ud i det store markante væksthus, der binder huset sammen med det grønne, centrale udeareal.

Åbner sig mod legepladsen

Planen udnytter hver kvadratmeter på den lille grund. For eksempel er væksthuset en del af ankomstarealet til daginstitutionen ligesom det føles som at være udenfor, når man færdes der.

Fra gamle biler til trehjulede cykler

Den grønne have og legeplads, der i dag udgør hjertet af institutionen, var tidligere et broget hjemsted for blandt andet en automekaniker og andre aktiviteter af mindre børnevenlig karakter. I baggrunden ses væksthuset og uderummet på taget, der udnytter pladsen maksimalt på den lille byggegrund.

Øjne til byen

De få vinduer mod gaden består hovedsagligt af meget store nicher, der indtages af legene børn i løbet af dagen.

Arkitektonisk analogi

Bygningens facade er pudset på samme måde som Københavns markante politigård, der ligger blot et par hundrede meter nede ad gaden.

Væksthus med mange funktioner

Det dobbelthøje væksthus er både et ankomstrum, og er ligeledes der hvor børnene dyrker grønt og kan få jord under neglene hele året rundt. Den konkrete udformning skaber desuden en konstruktiv solafskærmning af fællesrummene, der alle er placeret mod haven og legepladsen.

Lommeparken

Hjørnet mod Tivoli og Tietgensgade er skåret af, og der er plantet et træ. En lille niche af et rum som vi giver tilbage til byen, og hvor forældre kan opholde sig til snak, når de render på hinanden i morgenmylderet.

Projektfakta

Bygningsdata

Projektnavn: Ved Glyptoteket

Kategori:Kultur & institutioner

Bygherre: Kejd, Københavns Ejendomme

Beliggenhed: København

Bruttoareal: 1.000

År: 2012 - 2014

Status: Opført

Anlægssum: 29 mio. kr

Opgaven

Program: Opførelse af daginstitution

Aktivitet: Totalrådgivning

Opgavetype: Projektkonkurrence

Byggesystem: Beton

Kontakt: Jan Albrechtsen, jal@vandkunst.dk

Projektgruppe: Camilla Stilling, Kristian Martinsen, Christian Stahlfest Holck Skov, Pernille Schyum Poulsen, Jan Albrechtsen, Thomas Nybo Rasmussen, Sigurd Vinde Akselsen

Rådgiverteam

Arkitekt: Vandkunsten

Landskab: Vandkunsten

Ingeniør: EKJ