Faaborg-Midtfyn Kommune nomineres for udvikling af Odense-forstaden Årslev som et bud på fremtidens forstad. Kommunen viser, at forstæderne kan udvikles til at blive attraktive bosætningsbyer, der i kraft af deres placering tæt på de store vækstcentre har en vigtig rolle at spille – og at de fortjener omhu i planlægningen. Vandkunsten vandt udviklingsplanen i 2018 og har udviklet lokalplanen, der er ved at blive udbudt.

Køge Kommune og Køge Kyst nomineres for deres transformation af en forurenende havne- og industriby til en by med en attraktiv bymidte, nærhed til havet, centrum for uddannelser og attraktive boligområder. Byen er fuldstændig forvandlet fra 90’ erne, hvor store ildelugtende virksomheder dominerede. Vandkunsten vandt visionskonkurrencen i 2010 og har siden samarbejdet tæt med Køge Kyst, samt opført både infrastruktur, kultur, og boliger.

Den sidste nominerede kommune er Furesø Kommune og Bofællesskabet Mageløse, som nomineres for arbejdet med bofælleskaber og bæredygtighed, hvor der har været et vellykket samarbejde med aktive beboergrupper.

Projekterne er vidt forskellige, men har en række fællestræk, der flugter med Byplanprisens kriterier og god byplanlægning.

– Borgerne og bylivet er i centrum. De tre nominerede viser byer og forstæder, hvor der både er et imponerende ejerskab og liv i gaden. Kommunerne har lagt stor vægt på lokal identitet og samarbejde med borgerne.  I sidste ende handler byplanlægning om mennesker – det ses meget tydeligt i år, siger direktør Ellen Højgaard Jensen, Dansk Byplanlaboratorium, der sammen med Akademisk Arkitektforening uddeler prisen for 26. gang.

Vinderen afsløres på årets Byplanmøde d. 2. oktober ved Byplanmødet. Vi krydser fingre for ‘vores’ kommuner.